fbpx
what is gold

Altın Nedir

Bu yazımızda son zamanlarda çok merak edilen Altın nedir sorusuna cevap veriyoruz. Altın tarihin ilk dönemlerinden günümüze insanların kullandığı değerli metallerin başında yer alır. Bozulmaması, parıldaması ve az bulunur olması sebebiyle her dönemde talep edilen bir metal olmuştur.

Altın’ın Atom numarası Z=79, atom ağırlığı M=196,967, simgesi Au olan geçiş elementi; bakır ve gümüş gibi elementler çizelgesinin BI sütununda bulunmaktadır.

Çözünen altın ve gümüşün sulu faza özütlenmesi için faydalanılacak yöntemlerin saplanmasında, cevherin rezerv ve tenörü ile mineraloji, geçirgenlik ve difüzyon gibi yapısal nitelikleri dikkate alınmaktadır. Başlıca iki özütleme yöntemi uygulanmaktadır:

Yığın özütleme
Karıştırmalı özütleme
Aslında bu maden doğada oldukça yaygındır; ancak yüzde oranlarının çok düşük bulunması sebebiyle, verimli işletmeciliğe uygun lokasyonlara nadir rastlanır.

Normal şartlarda Altına ait yataklar ikiye ayrılır,

Birincil yataklar genelde kuvars bakımından zengin kayalardan meydana gelmektedir.

Altın Nasıl Çıkartılır?

Dünyada üretilen bu madenin aşağı yukarı tümü, kuvarslı yada şistli damarlardan ve altınlı kumlardan çıkarılır. Altını ayırmak için mineraller mekanik yada kimyasal işlemler uygulanır. Mekanik yöntemde, mineral öğütülerek ince toz haline getirilir, sonra su ve yağlı bir madde karışımında yıkanır. İkinci yöntemde, yatakların işletme olanakları çok çeşitlidir.

Minerali öğütme yada yıkama sırasında, malgamalama (cıvayla alaşım) işlemine başvurulabilir. Elde edilen malgama damıtılarak ayrılır. Ayrıca klor suyuyla (özellikle malgamaladan sonra) işleme olanağı verir (klorürleme). Günümüzde genellikle siyanürleme yöntemi uygulanır; metal, geniş havuzlarda potasyum siyanür yada sodyum siyanür içinde çözündürülüp, sonra bir başka metalle (çinko, alüminyum) işlenerek, çökelmesi sağlanır.

Bazı karmaşık minarellerini işlemede kolay yükseltgenen metaller, gerek ayrımsal yükseltgeme yoluyla, gerek bazı asit yada buharların etkisiyle elenebilir. Arındırmak için, metal önce altın klorüre dönüştürülüp, bu bileşik elektrolizle ayrıştırılır; yabancı metaller çamur içinde toplaşır.

Yansıma sebebiyle sarı, saydamlığı yüzünden yeşil görünen, çok yoğun (19 300 kg / m³) ve yumuşak bir metal olarak karşımıza çıkar. 1 063 °C’ de erir, 2 600 °C de, olağan basınç altında kaynar ve yeşilimsi sarı bir buhar çıkarır. Tel çekmeye en elverişli (1 gr altından 1 km tel çekilebilir), en kolay dövülen metaldir. 0,1 um kalınlığında yapraklar elde edilebilir.(yani bir milimetrelik kalınlığa ulaşmak için bu yapraklarda 10 000 tanesini üst üste koymak gerekir).

"<yoastmark

Altın Nerelerde Kullanılır?

Altının parıldaması az bulunur olması işlenmesinin nispeten kolay olması onu çekici bir metal haline getirmektedir. Bu sebeple tarih boyunca mücevherat olarak kullanılmıştır. Dozajı gramlarla da olsa yiyecek ve içecek olarak kullanımı, yatırım aracı olarak kullanımı, ilaç olarak kullanımı ve endüstriyel alanda altın kullanımı bulunmaktadır.